Ásottkút szivattyú kisokos

2018.10.11.

A kút - fogalma szerint - vízellátás céljából a föld felszíne alá mélyített építmény.

Többféle változata van, mint például a gémes kút, kerekes kút, nortonkút, ásott kút, fúrt kút, artézi kút. A régi időkben az ásott kút volt a leginkább használatos, de napjainkban is megőrizte népszerűségét.

Az ásott kút jellemzője, hogy nagy mennyiségű vizet tárol, ezért gyenge vízadó képességű rétegben is jól használható, továbbá az alsó vastag kavicsoszlop következtében a lökésszerű vízkivétel sem okoz problémát.

Az ásott kút átlagosan naponta fél és öt köbméter közötti vízigény kielégítésére alkalmas. Belső átmérője nyolcvan centiméter és másfél méter közötti, szokásos mélysége négy és tíz méter közé esik. Vízszint alatti mélységét a talajvíz szintje és a kitermelni kívánt vízmennyiség határozza meg. A kutat úgy kell kialakítani, hogy benne a legalacsonyabb vízszint esetén is legalább három méter magas vízoszlop legyen. Ha a kút csak alulról kap vizet, akkor alsó peremének legalább egy méterrel kell a vízzáró réteg felső szintje fölött lenni.

Hogyan válasszunk az ásott kút szivattyút?
- Fontos szempont, hogy mekkora a vízigényünk, tehát csak kézi öntözésre szeretnénk a kút vizét használni, vagy esetleg automata öntözőrendszert szeretnénk vele működtetni.
- Az emelési magasság és a vízszállítási képesség is döntő lehet az ásottkút szivattyú kiválasztásánál.
- A berendezésbe beépített védelmi rendszer minősége is fontos szempont lehet a kiválasztás során.
- A választásnál azt is meg kell vizsgálni, hogy statikus vagy nyugalmi a vízszint a víznyerő helyen. A nyugalmi vízszint az a szint, amit a földfelszíntől mérünk, ha a kútból nem történik vízkivétel.
- A másik fontos vízszint az úgynevezett dinamikus vagy üzemi vízszint. Ez pedig az a vízszint, ahová az igényeinknek megfelelő víz szivattyúzása esetén beáll a vízszint, ezt is a földfelszíntől mérjük.
- Az üzemi vízszint fogja azt is meghatározni, hogy az ásott kúthoz felszíni vagy búvárszivattyút kell alkalmazni. A két típus közötti vízválasztó a nyolc méter. Ha több mint nyolc méter az üzemi vízszint, akkor búvárszivattyút érdemes alkalmazni, ha nyolc méternél kevesebb, akkor pedig a felszíni vagy más néven száraz beépítésű ásottkút szivattyút érdemes választani.
- Vizsgálnunk kell a kút maximális vízhozamát is, ugyanis ha ezt túllépjük, akkor az ásott kút szivattyúnk nemcsak tiszta vizet, hanem homokot is fog szivattyúzni.

vissza