Umbra szivattyú, szivattyúk - umbraszivattyu.hu - VL Szivattyújavító Bt.

Csúszógyűrű sincs tömítés nélkül

2018.09.03.

A speciális Umbra FA2 sorozatú szénből készült csúszógyűrűben használt tömítésben alkalmazott tömítőgyűrű gumiból készül.

Ez a korszerű, speciális tengelytömítési megoldás, amelynél rugóval összeszorított fémtárcsa és a széngyűrű csúszik egymáson. A tömítő hatást a tükörsima felületek közötti igen kicsi réstávolság révén érik el.
A gépek és berendezések szerkezetét a mozgó alkatrészeinél a súrlódó vagy érintkezésmentes tömítésekkel védik.
Ezek a tömítések jelentősen csökkentik a mozgó elemek kopását, növelik élettartamukat és sokkal megbízhatóbban tudnak működni. A tömítések alapvető feladata általában két szerkezeti elem érintkezési tartományában olyan kapcsolat biztosítása, ami a két szerkezet működési terének elkülönítését, közöttük a közegáramlás megakadályozását szolgálja. Az Umbra FA2 csúszógyűrű tömítések arra is kiválóak, hogy csökkentsék vagy teljesen megszüntessék az üzemeléshez szükséges közeg, például olaj kiszivárgását.
Ahogy a technika fejlődik, annak megfelelően nő a különböző berendezések teljesítménye, s ezzel együtt a szerkezetek terhelése, amibe bele tartozik a csúszógyűrű tömítések hőterhelése is. Ennek megfelelően a berendezések fejlesztésével párhuzamosan a csúszógyűrű tömítések gyártási technológiáját is fejleszteni szükséges, sőt az anyagminőséget is jelentősen javítani kell. Hiszen a tömítések élettartama nagyban befolyásolja a gépek élettartamát is, amelyekben használatban vannak. Előfordulnak olyan esetek, amikor az Umbra FA2 csúszógyűrű tömítésen áll vagy bukik a szerkezet biztonságos üzemelése. Ezért hatalmas a felelősség a tömítésgyártókon, ugyanis egy csúszógyűrű tömítés meghibásodása nemcsak hatalmas kárt okozhat, hanem akár emberi életet követelő balesettel is járhat.
A tömítések működési elvük alapján lehetnek elmozduló és nyugvó felületek közötti tömítések. Kivitelezési forma szempontjából pedig lehetnek érintkező és érintkezés nélküli tömítések. Az előbbinél a tömítendő felületek érintkeznek egymással, az utóbbinál pedig értelemszerűen a tömítendő felületek között rés található.
Gépészeti szempontból általánosabban használtak az érintkező nyugvó tömítések, amit általában a csúszógyűrűknél is használnak.

vissza