Umbra szivattyú, szivattyúk - umbraszivattyu.hu - VL Szivattyújavító Bt.

5 hiba, amit a búvárszivattyú használata közben el lehet követni

2019.09.05.

Olykor a klasszikus szivattyúknál nagyobb teljesítményre van szükség, ilyenkor kerül képbe a búvárszivattyú. Megfelelő mélységből megfelelő szivattyúval rendeltetésszerű használat esetén a búvárszivattyúk meghibásodása igen csekély, ám több hibát is elkövethetünk használat közben, amiről nem árt néhány szót ejteni.

1. Üresben dolgozik a motor

Az egyik talán legjellemzőbb probléma, ha leég a motor. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha a szivattyú üresben dolgozik, azaz nincs mit szívnia. Ez akkor fordulhat elő, ha elfogy a víz a kútból, vagy tartályból, de van egy másik ok is, ami alább olvasható.

2. Aki sokat markol, keveset fog

Szintén a búvárszivattyú leégését okozhatja, ha túl sokat várunk a masinától. A szivattyú vásárlása alapos tájékozódást igényel, hiszen egy ilyen gép kiválasztásához ismerni kell a vízmélységet, a mélységhez szükséges szivattyú teljesítményét, a magasságot, amilyen magasra a folyadékot emelni kell, stb. Ha kis teljesítményű szivattyúval próbálkozik, szivattyúja nem csupán engedetlen lesz, de előbb-utóbb le is fog égni. Menjen biztosra és kérje ki inkább szakember segítségét!

3. Gyenge vízsugár, csökkent nyomás

A szivattyú használata többféle toldást is megkíván. A toldók, a tömítések és maga a szivattyú részei is elöregedhetnek, ami lerakódásokat, a víz útjának elzáródását eredményezheti. Ha gyenge a vízsugár, nézze át a slagot, a toldásokat és bízzon benne, hogy csak valamelyik csőben van az elzáródás!

4. Nem bemért víz szállítása

A rendeltetésszerűen fúrt kút vize csak meghatározott érték alatt tartalmazhat homokot, iszapot és egyéb részecskéket. Ha ez az érték meghaladja a megengedettet, az nem csak egészségünkre lehet káros, de a szivattyú élettartamát is jelentősen csökkentheti!

5. Ritka szivattyú használat

Ha egy kút ritkán van használva, vízoszlopa eliszaposodhat. Ez a kútnak sem tesz jót, de a szivattyút is kivégezheti. Szélsőséges esetben, amennyiben a kútfúrást nem hozzáértők végezték, a ritka használattól még a kút is tönkremehet…

Ha tehát gond van a búvárszivattyúval, nézze meg, nem-e öregedett el egyik külső kiegészítője, hátha nem is olyan nagy a baj, mint amilyennek elsőre látszik!

vissza