Szivattyút, de milyet?

2018.08.05.

Kertes házaknál elengedhetetlenül szükséges egy-egy szivattyú beszerzése. A laikus ház- és kerttulajdonosok gyakran nem tudják, hogy milyen szivattyút kell beszerezniük az adott munkafolyamathoz, ráadásul a piaci kínálat is széles palettán mozog.

Az elektromos szivattyúk között a legismertebb a búvárszivattyú, más néven merülő szivattyú. Ugyancsak áram hajtja a szennyvízszivattyút, ami elsősorban nevéből adódóan szennyvíz eltávolítására alkalmazandó. A búvárszivattyúk általában kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, ezért inkább elárasztott pincékben használják. Ezzel szemben a mélykúti szivattyúk sokkal nagyobb teljesítménnyel bírnak, ezért is alkalmasak a kutak mélyéről a víz kiszivattyúzására.

A szennyvízszivattyúk között találhatóak kisebb és nagyobb teljesítménnyel üzemelő típusok. Például vannak olyan fajták, amelyek vágókéssel is el vannak látra, így a szennyvízben található darabos termékeket is fel tudja aprítani. Vannak olyan szivattyúk, melyeket nem a mélyben, hanem a felszínen kell telepíteni. Ezeket szállítófolyadékkal kell feltölteni ahhoz, hogy működőképesek legyenek. Léteznek úgynevezett házi vízellátó rendszerek is, melyek a teljes háztartás vízellátását tudják szabályozni. Ezek a berendezések beépített érzékelővel vannak ellátva, aminek köszönhetően a készülék automatikusan tud ki- és bekapcsolni.
A búvárszivattyúk, a kútszivattyúk, a szennyvízszivattyúk és a házi vízművek mellett találkozhatunk speciálisan adott feladatra tervezett cseppszivattyúkat, keringető szivattyúkat és cirkulációs szivattyúkat is. A cseppvíz szivattyúk a klímákban keletkező kondenzvíz szállítására alkalmasak. A keringető szivattyúk elsősorban fűtési rendszerekben alkalmazandók.

Segítségükkel biztosítható, hogy a lakás minden részén egyformán melegek legyenek a radiátorok. A cirkulációs szivattyú a lakás melegvíz-ellátását támogatja, aminek köszönhető az, hogy a csap megnyitásakor pillanatokon belül meleg víz folyik, ahelyett, hogy órákat kellene várni arra, hogy a meleg víz a kazántól eljusson a csapig.
Amennyiben szivattyú vásárlásán gondolkozik, akkor érdemes az Umbra szivattyúcsalád széles választékban kapható termékeit megtekinteni.

vissza