Umbra szivattyú, szivattyúk - umbraszivattyu.hu - VL Szivattyújavító Bt.

Mitől lesz rozsdamentes egy szivattyú?

2018.12.15.

Az élelmiszeriparban, a vegyszereket mozgató üzemekben gyakran van szükség olyan szivattyúra, amivel savas, lúgos folyadékokat kell épületen belüli vezetékeken szállítani. A rozsdamentes szivattyú bevetésével nem kell tartani az oxidációtól, a folyadékok akadálymentesen szállíthatóak az üzemekben is.

Régen előfordult, hogy a “Rozsdás” szó pozitív érzelmeket váltott ki belőlünk, hiszen egy farkát csóváló, szőrös kis gombóc képét láttunk magunk előtt a szó hallatán. De a kutya nevén túl aligha akad ember, aki a rozsdát pozitív fogalomként tartaná számon. A rozsda akár egy vírus, megtámadja a fémeket és kikezdi a “bőrüket”.

A gonosz kémiai reakció közismerten a víz és oxigén hatására jön létre és sorra szedi az áldozatát, akár a kemény vasról, akár más fémekről legyen is szó. Vannak azonban olyan anyagok, amik “immunisak” a rozsdára. Ilyen például a rozsdamentes acél. Persze nem lehet minden tárgyat ebből az anyagból előállítani, ezért fordulhat elő, hogy bizonyos alkatrészek más és más anyagból készülnek.

Egy rozsdamentes acélból készült edénynek például csak a dizájnból eredően készítenek színes nyelet, de ez funkcióját tekintve elhanyagolható. A rozsdamentes szivattyú azonban egy összetettebb, ebből kifolyólag sérülékenyebb tárgy, pontosabban gép. Belsejében elektromos működtetésű motor van, amit óvni kell mindenféle külső hatástól.

A rozsdamentes szivattyúnak nem csak külső borítását kell védeni a korróziótól, hanem belsejét és különböző alkatrészeit is, amik különböző anyagokból készülnek. A gépek egyes darabjai rozsdamentes fémekből készülnek, míg a motor közeli alkatrészeit korrózióálló műanyagból gyártják, hiszen az nem vezeti az áramot.

A rozsdamentes acél edények megjelenését követően a “rozsdamentes” szó hallatán valamiért mindenki az acélra asszociál, holott nem minden rozsdamentes, ami acél és bizony nem is minden acél, ami rozsdamentes!

A rozsdamentes szó a rozsdamentes szivattyúk esetében inkább az oxidáció kizárását jelöli és a szivattyú hosszú élettartamára utal, hiszen alkatrészeinek mindegyike ellenáll a korróziónak, nem csak a fém alkatrészek, de a masina többi alkatrészei is!

vissza