Umbra szivattyú, szivattyúk - umbraszivattyu.hu - VL Szivattyújavító Bt.

Mi a lényeges különbség az ásottkút szivattyú és a búvárszivattyú között?

2019.01.07.

Ha a kertünkben van kút, akkor szerencsések vagyunk, mert olcsóbban meg tudjuk oldani az öntözést. Ehhez azonban szükségünk van egy szivattyúra is, ami felhozza a mélyből a vizet.

Amikor szétnézünk a szivattyúk között, láthatjuk, hogy több fajta is kapható: ásottkút szivattyú, búvárszivattyú, szennyvíz szivattyú. Természetesen öntözésre utóbbit nem használjuk.

De mi a lényeges különbség az ásottkút szivattyú és a búvárszivattyú között?

Első ránézésre külsőleg nem is nagyon térnek el egymástól. A legfontosabb különbség inkább a működésükben van és abban, hogy milyen kútban alkalmazhatóak.

Az ásottkút szivattyú nevéhez hűen ásott kutaknál, gyűrűs kutaknál valamint ciszternáknál, tavaknál, tartályoknál vethető be. Öntözőberendezések üzemeltetésére is kiváló megoldás. Minden olyan helyre, ahol nagy nyomás szükséges, nagy vízszállítás mellett, ásottkút szivattyú javasolt.
Az ásottkút szivattyúnál alul található a hidraulika és a szívó rész is, a motor pedig felül. A tiszta vizet felfelé tolja a szivattyútest mellett függőleges irányban, így egyidejűleg hűti is a motort végig a működés alatt. Az ásottkút szivattyú típusok külső átmérője 125 mm-től kezdődik.

A búvárszivattyú felépítését tekintve pont az ellenkezője az ásottkút szivattyúnak. A búvárszivattyú motorja alul helyezkedik el, míg a hidraulika felül. Nagyjából a szerkezet közepénél szívja a vizet. A búvárszivattyú lemerül a vízbe oly módon, hogy a fúrt kút fala és a szivattyútest között 10 cm-nél kisebb a távolság és itt keletkezik egy áramlás. A motort ez az áramlás hűti mindaddig, amíg a készülék működik.
A búvárszivattyút, amit csőkút szivattyúnak is neveznek, 80-200 mm-es fúrt kutakhoz tervezték.

Összefoglalva mindkettő szivattyúnak megvan a maga alkalmazási területe. Az ásottkút szivattyú gyűrűs kutakhoz való, míg a búvárszivattyút fúrt kutakhoz tervezték.

A szivattyú kiválasztásánál figyelembe kell venni a kút maximális teljesítményét, hogy a lehető leggazdaságosabban tudjuk üzemeltetni a szivattyút. Szintén fontos szempont, hogy milyen védelemmel van ellátva a szivattyú. Az Umbra szivattyúk korrózió- és rozsdaálló anyagból készülnek, és a motorba épített hővédelem növeli a biztonságos működtetést. Az ásottkút szivattyú úszókapcsolós változatban is elérhető.

vissza