Egy kis történelem: hogyan alakultak ki a búvárszivattyúk?

2019.10.11.

A búvárszivattyú más néven merülőszivattyú, egy olyan szivattyú, ami tulajdonképpen egy szivattyútest, amibe egy motor van hermetikusan bezárva. A búvár jelzőt pedig onnan kapta, hogy teljes egészében belemeríthető a vízbe. A búvárszivattyúk hatékonyságának kulcsa az, hogy nem szívják, hanem a felszínre nyomják a folyadékot, így sokkal hatékonyabbak és nagyobb a teljesítményük a többi szivattyúhoz képest.

Kinek a nevéhez fűződik a búvárszivattyú kitalálása?

A búvárszivattyú ősét az orosz származású Armais Arutunoff találta ki és 1928-ban mutatta be. Arutunoff foglalkozását tekintve rendszermérnök volt, aki az olajszállítást szerette volna segíteni berendezése kitalálásával. Arutunoff készülékét fejlesztette tovább a Pleuger Pumps, akik 1929-ben már a búvárszivattyú turbinás változatát mutatta be, ami egyébként a mai többfokozatú búvárszivattyúk őse.
Az ős-buvárszivattyúk még nem voltak teljes egészében víz alá meríthetők. A forradalmi áttörést az 1960-as években kifejlesztett mélykúti búvárszivattyúk hozták, melyek már teljesen a víz alá voltak meríthetőek.

Mire használhatóak a búvárszivattyúk?

A búvárszivattyúk használatának fő profilja Magyarországon a mély kutakból történő vízszivattyúzás. Elsősorban a nyolc méternél mélyebb kutak esetében alkalmazzák. Használják az iparban, a mezőgazdaságban és természetesen a kertes házak környékén. A búvárszivattyúkból létezik egy- és többfokozatú változat is. Az egyfokozatút elsősorban víz-, szennyvíz-szivattyúzásra, illetve ipari célú felhasználásra alkalmazzák. A többfokozatút pedig fúrt kutaknál használják. A búvárszivattyúkat nagy hatékonysággal tudják az olajiparban is hasznosítani, ugyanis a kitermelt olajat eredményesen tudják vele a felszínre hozni.

Hogyan működnek a búvárszivattyúk?

A legtöbb búvárszivattyú az örvényszivattyúk elvén működik, mely a centrifugális erőre alapoz. A folyadék mozgatását több lapát végzi, mégpedig úgy, hogy a motor megmozgatja a lapátokat, azok pedig továbbadják a nyomatékot a szállítandó folyékony anyagnak, s az így kialakuló nyomás a felszínre juttatja a folyadékot.

vissza