Umbra szivattyú, szivattyúk - umbraszivattyu.hu - VL Szivattyújavító Bt.

Beszéljünk a rozsdamentességről!

2020.06.06.

A koronavírus miatt önkéntes karanténban töltött hosszú-hosszú hetek után mi magunk is úgy érezhetjük, mintha berozsdásodtunk volna. Így nem csoda, hogy könnyedén elgondolkozhatunk azon, mennyire fontos is a rozsdamentesség. Milyen jó lenne, ha sem mi magunk, sem a szivattyúnk nem tudna berozsdásodni!

No de, mégis, mit is jelent a rozsdamentesség és miért is olyan fontos, hogy a szivattyú rozsdamentes legyen?

A rozsdásodás ugyebár közismerten a víz és a levegőben lévő oxigén találkozása során létrejövő kémiai reakció, amely súlyosan károsíthatja a fémtárgyak felületét.

A rozsdamentesség ennek megfelelően a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fémek, jellemzően a vas és más keményfémek, képesek ellenállni a rozsdásodásnak vagy tudományos nevén, korróziónak.

A rozsdamentes anyagokról elsőként tipikusan a rozsdamentes acél szokott eszünkbe jutni. Ez az asszociáció nem is véletlen, hiszen a rozsdamentes acél valóban a tökéletes rozsdamentesség iskolapéldája. Sajnos azonban nem minden szivattyú-alkatrészt tudunk rozsdamentes acélból készíteni, így szükség van arra, hogy más alternatívát is keressünk a korrózió elleni védelemre.

A közhiedelemmel ellentétben a szivattyúk esetén a rozsdásodástól nemcsak a szivattyú külső felületein kell tartanunk, hanem a szivattyú belső alkatrészeit is fontos rozsdamentessé tenni. Fontos továbbá, hogy nemcsak a fémek korrózióállóságát kell megoldanunk akkor, amikor rozsdamentes szivattyú elkészítésére törekszünk. Arra is szükség van, hogy a szivattyú belsejében lévő műanyagok is korrózióállóak legyenek, ne vezessék az áramot.

A rozsdamentes szivattyúnál tehát alapvetően minden alkatrész ellenáll a rozsdásodásnak. Vagyis a szivattyúk esetében a rozsdamentes jelző inkább rozsdaállóságot, rozsdának való ellenállást jelöl.

Nyilvánvalóan egy szivattyú esetében a rozsdamentesség vagy rozsdaállóság kulcsfontosságú, hiszen egy vízzel dolgozó, vízzel érintkező gép folyamatosan ki van téve a rozsdásodás veszélyének. Vásároljon tehát ön is, ha teheti, rozsdamentes szivattyút, a kiválasztásban pedig kérje szakértő kollégáink tanácsadását!

vissza