Amit a merülőmotoros szivattyúkról tudni érdemes

2018.09.03.

Az Umbra termékcsaládnak létezik Umbra Eurojet típusú többfokozatú merülőmotoros szivattyúváltozata is.

A merülőmotoros szivattyúk működésének lényege a nevükben is benne van. A készülék motorja működés közben a folyadékfelszín alatt helyezkedik el.
Ekkor azonnal felmerülhet önben a kérdés, hogy akkor mi a különbség a búvár és merülőmotoros szivattyú között? A különbség lényege az, hogy a membrános búvárszivattyú csak a víz alá merítve használható, többnyire egy elektromágnes mozgat egy gumimembránt és visszacsapó gumiszelepek gátolják meg a víz visszafolyását és teszik lehetővé felemelni a vízoszlopot. Általában nem tartozik hozzájuk úszókapcsoló. A merülőszivattyú víz alá is meríthető, de elegendő, ha csak a feneke ér a vízbe, csekély vízmélység kiszivattyúzására is alkalmas. A merülőmotoros szivattyúnak van úszókapcsolója, ami azt jelenti, hogy ha a kapcsoló nem érzékel folyadékot, akkor a szivattyú azonnal kikapcsolt állapotba kerül. Automata készülék esetén a folyadék érzékelésekor a motor azonnal üzemkész állapotba kerül.
Azt, hogy búvár vagy merülőmotoros szivattyút válasszon, az fogja eldönteni, hogy mekkora mélységből kell a vizet kiszivattyúzni, ugyanis nagyon sok függ a berendezés emelőmagasságától.
Ezek a könnyű kis készülékek 4 colos átmérőjű csőkutakhoz alkalmazhatóak nagy hatékonysággal.
Amennyiben hidrofor tartállyal történik a beépítése, akkor akár házi vízmű berendezések működését is kiválóan tudja támogatni. Mivel keskeny a szívónyílás, így jóval nagyobb nyomás keletkezik, az Umbra Eurojet szivattyúk kifejezetten ezekre a helyzetekre lettek legyártva. Természetesen megállják a helyüket az esővízrendszereknél, szórófejek üzemeltetésénél, sőt akár aknákból, ciszternából és kisebb tavakból is ki tudja vele szivattyúzni a vizet, az Umbra Eurojet szivattyú nem fogja cserbenhagyni.
Mivel ezeknek az aránylag kicsi Umbra Eurojet szivattyúknak a méretükkel ellentétben kitűnő hűtésű a motorjuk, ezért akkor is lehet velük szivattyúzni, ha nem merülnek bele teljesen a szivattyúzandó vízbe. A készülék rozsdamentes szűrője nagyobb szennyeződések kiszűrésére is alkalmas. Az Umbra Eurojet szivattyú maximális merülési mélysége 20 méter.

vissza